Column | Cultuur

Cultuur. Ik vind het maar lastig. En dan bedoel ik vooral de verschillende gebruiken. Als je al het geluk hebt dat je ouders netjes je alle ins en outs van je eigen cultuur hebben aangeleerd, blijkt het in andere gezinnen weer anders te zijn. Want bij jou thuis kun je gerust met je schoenen door het huis banjeren, bij anderen is dat nog net geen doodzonde. En als je dan denkt dat je door een (ander) huidskleurtje of taal wel gealarmeerd wordt op andere gebruiken, blijkt cultuur nog veel breder dan je dacht.

 

Want zelfs binnen Nederland zijn er zoveel verschillen. Wie in het Noorden van het land met carnaval een pakje aandoet is al gek bezig, terwijl onder de Rivieren de hele maatschappij plat ligt (ik bedoel dat bedrijven dicht zijn, maar ik geloof dat er verder ook veel wordt plat gelegen….). Voor kermissen in Noord-Holland, kun je zoeken naar de attracties terwijl je er in Tilburg over struikelt. Vrouwen die bier drinken; bah in Utrecht. Vrouwen die geen bier drinken; bah in West Friesland. Als je een bekende tegenkomt doe je drie zoenen op de wang, toch? Niet in sommige delen van het land; dan alleen als iemand jarig is.

 

En als je dan veilig in je eigen provincie of stad of dorp blijft wonen, kun je nog weer te maken krijgen met bedrijfscultuur. Is overwerken normaal of is om 17.00 uur de parkeerplaats leeg? Haal je koffie voor je collega’s of is het ieder voor zich?

 

Het is nou eenmaal voor niemand makkelijk. Dus als jij je ook af en toe geen raad weet met die cultuurverschillen, kan ik je een hand geven. Of 2 of 3 zoenen of een hoofdknikje….. Zucht.