De bieb is hip

De bieb is hip

Waar ik met het schrijven van mijn boeken helemaal geen rekening mee had gehouden is dat ze ook in de bibliotheek zouden verschijnen. Sowieso heb ik nooit geschreven met een publiek in mijn achterhoofd, maar vooral met wat ik zelf leuk vond om te schrijven. Maar nu mijn boeken zijn gepubliceerd is het een hele leuke bijkomstigheid dat ze in heel veel bibliotheken liggen.
Van mijn eerste boek ongeveer 300 door heel Nederland en van de tweede 250 stuks. Er is zelfs een verhalenbundel waar een verhaal van mij in staat (Schrikkelbruid) die al een aantal jaren te leen is in diverse bibliotheken.

Hoe werkt dat nou?
Als een boek is gepubliceerd worden er door de Uitgeverij diverse recensie exemplaren verstuurd. Zo ook eentje naar Biblion. Biblion schrijft een recensie die de bibliotheken gebruiken om te beoordelen of zij een exemplaar in de bieb willen hebben. Het is dus heel belangrijk dat deze recensie goed is. Ik mag zeker trots zijn op de recensies van mijn boeken, waardoor de bestelde aantallen voor een onbekende auteur zeker goed te noemen zijn. Meestal gaat er wat tijd overheen voor de recensie van Biblion verschijnt. Daarna moeten de bestellingen komen en wordt het boek in bibliotheekvorm (met harde geplastificeerde kaft) geproduceerd en naar de bibliotheken verspreid. Het kan wel bijna een jaar duren voor een boek dan uiteindelijk in de bibliotheek ligt.

Nog niet zo lang terug kwamen de bieb-exemplaren van ‘Kiezen of Daten’ in de bibliotheken aan. Het leuke is dat je online kunt kijken of de boeken aanwezig zijn per bibliotheek. Hoewel er veel exemplaren uitgeleend waren, was hij in mijn plaatselijke bibliotheek wel aanwezig, zodat ik een kijkje kon nemen. Het blijft een heel speciaal gevoel om mijn naam op de kaft van een boek te zien en ook om het in de kast van de bibliotheek te zien staan. Nu broederlijk naast grote zus ‘Dwaze dates of echte liefde’.

Lira
Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat er leenvergoedingen bestaan voor auteurs. Stichting Lira keert elk jaar aan alle auteurs per uitgeleend boek een minimale vergoeding uit. Toch een leuke bijkomstigheid als je voor het schrijven van boeken hier geen weet van had, zoals ik. Door deze uitkeringen weet ik dat mijn eerste boek de laatste jaren gemiddeld ongeveer vier keer per jaar per exemplaar wordt uitgeleend. Dat zijn heel wat lezers en daar ben ik echt ontzettend blij mee. Het genre (in de bieb bv. ‘Liefde en leven’, ‘Romans’ of ‘Romantiek’) waar ik in schrijf is onverminderd populair om uit te lenen en als je dat doet in de bieb, ziet de auteur er ook nog wat voor terug.

Samenwerking
Er gaat in april / mei dit jaar een evenement in samenwerking met de bibliotheek rondom mijn boeken komen. Hoe het precies vorm gaat krijgen weet ik nog niet, maar dat het gaat gebeuren staat vast, dankzij de contacten die ik heb opgedaan bij de plaatselijke bibliotheek. Het is mij opgevallen dat bibliotheken heel veel organiseren en flink aan de weg timmeren om mensen aan het lezen te krijgen en houden. In Zeist is er zelfs een hoekje (zowel fysiek als op de website) voor lokale schrijvers, waar ik natuurlijk tussen sta. Het enthousiasme van bibliotheken doet mij erg goed. Zij kunnen niet zonder het geschreven woord en de lezers en het dringt steeds meer tot me door dat ik ook heel veel aan de bibliotheek en hun lezers heb. Daarom wil ik bij deze zeggen voor wie het nog niet wist; de bieb is hip!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.