En de winnaar van ‘Cover van 2014’ is……

En de winnaar van ‘Cover van 2014’ is……

And the winner of Cover 2014 is!

Het is 20 december 2014 en ik rij door guur weer naar Steenwijk, want daar gaat het gebeuren. Zal de eerste nominatie voor mijn debuut verzilverd worden? Ik hou tijdens het rijden al mijn vingers gekruist.

Een paar weken geleden kwam ik via een schrijvers nieuwsbrief het ‘De Brul van Hul Gala 2014’ tegen. Het leuke hieraan was dat je vrij kon stemmen op zes verschillende categorieën; Boek van het jaar, schrijver van het jaar, schrijfster van het jaar, cover van het jaar, kinderboek van het jaar en tekst&more boek van het jaar. Dus geen vastgestelde genomineerde boeken en één open categorie zoals bijvoorbeeld de NS-publieksprijs. Misschien maak ik dan als onbekende schrijfster wel een kans, dacht ik. Ik waagde er een bericht op facebook aan. Op 8 december kwam de welkome verrassing; genomineerd in de categorie Cover van het jaar 2014. Ik dank Esther Slijkerman voor zoveel talent, dat ze mijn boek deze nominatie heeft bezorgd. Natuurlijk was ik hier al harstikke trots op, maar nu wilde ik die prijs ook in de wacht slepen. Dus oproepen tot stemmen maar. Het deed me een beetje terugdenken aan mijn tenpages.com leurdagen, maar gelukkig kostte dit mensen geen geld, maar alleen een minuutje tijd.

Op een mooie locatie in Steenwijk parkeer ik mijn auto en wordt onthaald met alle andere genomineerden. In groepjes mogen we in een luxe auto met chauffeur stappen en worden we voor de rode loper afgezet. In de auto roep ik nog verrukt; ‘Ik voel me net een BN-er!’. Volgens de chauffeur word ik dat misschien ook wel. Na proberen zo elegant mogelijk uit de auto te stappen, wat niet erg slaagt, loop ik met mijn boek onder mijn arm door de wind en spatjes regen, de rode loper op. Daar staat een camera en dame met microfoon op me te wachten. Na twee vragen over mij en mijn boek beantwoord te hebben, kan ik naar binnen en met een glaasje prosecco wachten op het begin van de show.

Terwijl ik daar met andere genomineerden en gasten zit te wachten, begint de spanning echt te stijgen. Ik merk dat ik steeds grager wil winnen. Niet omdat ik hier nu eenmaal heen ben gekomen, of omdat het zo lullig is om voor een ander te moeten klappen, of omdat het zo’n mooie kans is om mijn boek te promoten. Natuurlijk speelt dat mee, maar eigenlijk kan ik gewoon niet tegen mijn verlies! Ik moet winnen! Mijn tafelgenootje wint kinderboek van het jaar als eerste categorie van de award show en ik kan al een blik werpen op haar award. Ja, die wil ik ook wel. Dan worden de genomineerden opgenoemd voor cover van het jaar. Ik kruis mijn vingers en kijk toe hoe mijn cover het grote scherm vult. Hij is toch wel erg mooi! En dan hoor ik de magische zin; ‘De winnaar is… Krista van der Hulst met Dwaze dates of echte liefde.’ Ik zit naast het podium, dus het kost me maar een seconde om erop te springen en de felicitatie van de prijsuitreiker en presentatrice in ontvangst te nemen. Zonder dat ik nog een microfoon in handen heb vraagt de presentatrice al wie de kaft ontworpen heeft. Mijn moment om Esther Slijkerman vanuit de grond van mijn hart te bedanken en nog een keer als ik de microfoon in handen heb. Omdat dit het begin van mijn speech zou zijn (die ik natuurlijk toch wel een beetje in mijn hoofd geoefend heb), ben ik een beetje van mijn apropos. Gelukkig krijg ik er nog uit dat ik ook heel trots ben op het idee van de cover en het feit dat mijn grote wens om de kaft knalrood te maken door de uitgever werd gehonoreerd. Ik wilde eigenlijk ook nog zeggen dat een prijs voor de cover niet zozeer mijn verdienste is, maar dat ik blij ben met alle waardering voor de kaft juist omdat die ook heel goed de inhoud van het hele boek weergeeft. Maar goed, lange speeches zijn niet echt de insteek, heb ik al gemerkt. De rest van de show gaat een beetje aan me voorbij, omdat ik glunderend naar mijn prijs zit te staren en het toch ook al stiekem wil delen via app en social media met mijn ‘fans’. Als afsluiter van de avond gaan alle prijswinnaars op de foto en ik kan met de prijs op zak trots dit mooie jaar afsluiten!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.