Interview Storyhunters

20130908_213600Je naam is al in een nieuwsblad verschenen en je hebt ook al actief naam gemaakt via je eigen website. Maar kun je iets vertellen over de persoon achter deze naam?

Ik ben 33 jaar en geboren in een dorpje in Noord-Holland. Tien jaar terug ontmoette ik mijn vriend en na een paar jaar zijn we gaan samenwonen in Utrecht. We hebben twee katten en sinds een jaar een hond, wat een lang gekoesterde wens van mij was. Ik werk als Coördinator Huisvesting bij een zorginstelling in Utrecht. In mijn vrije tijd doe ik naast heel veel schrijven ook behoorlijk fanatiek aan dansen (niet meer zoals vroeger) en hou ik erg van lezen, films en reizen.

 • Mogen we ook nog wat gekke feitjes over je weten?

Ik ben verslaafd aan labello en chocola. In elke tas en elke ruimte van het huis heb ik een labello en ik word ook echt chagrijnig als ik de deur uit ga zonder. Een dag zonder chocola is een dag niet geleefd.

Ik ben bouwkundig Ingenieur en Master of Science, maar ik gebruik die titels niet omdat ze niet op een visitekaartje passen.

Ik vind het heerlijk om op het podium te dansen, maar verder word ik erg verlegen als alle ogen op me gericht zijn.

Als ik op vakantie of op reis ga, begin ik al weken van te voren met inpakken, soms nog langer dan dat de reis zelf is. Ik hou van voorbereiden!

Verder droom ik altijd heel veel en de raarste dingen. En als ik iets verdrietigs droom, word ik wakker met natte wangen en een nat kussen. Voor zover ik weet breng ik (gelukkig) geen andere zaken in mijn dromen in praktijk.

 • Lieke doet aan waterpolo, jij zwemt. Zijn er meer overeenkomsten tussen jullie?

Ja, er zijn een aantal overeenkomsten. Zo woont zij ook in een grote stad, is ambitieus, nieuwsgierig en een beetje een twijfelaar. Ze heeft net als ik een oudere zus. Daarentegen zijn er ook genoeg verschillen. Zo kan zij niet dansen, ik wel en ben er gek op. Verder is Lieke veel meer een flapuit en confronterender dan ik.

 • In haar zoektocht naar liefde komt Lieke een aantal bijzondere mannen tegen. Ze heeft een jongen alleen voor de seks en een ander vindt haar na één date toch niet zo leuk. Komen deze mannen allemaal uit jouw fantasie of ben je er ook een paar in het wild tegengekomen?

De mannen komen allemaal uit mijn fantasie, maar zijn soms wel een mix van mannen die ik ben tegengekomen, of hebben bepaalde eigenschappen of uiterlijke kenmerken die me aan iemand doen denken. Ik heb me zelf natuurlijk ook wel regelmatig in het uitgaansleven begeven en dingen die ik daar zie, meemaak en hoor zijn zeker grote inspiratiebronnen voor het boek geweest. En natuurlijk heb ik ook wel eens een blauwtje gelopen en liefdesverdriet gehad.

 • Eén van de leukste dingen aan Dwaze dates of echte liefde vind ik Lieke met haar zus en  vriendinnen. Heb jij ook zulke leuke en trouwe vriendinnen/zus?

Ik heb zelf ook een oudere zus en onze band is goed, altijd al geweest. We wonen alleen wat verder van elkaar en we zijn mede daarom niet zo kind aan huis als Lieke en haar zus zijn. Maar ik ben wel net zo dol op haar kindertjes.

Ik heb natuurlijk ook hele lieve vriendinnen. Meestal zijn we met een clubje van vijf en dat is altijd erg gezellig. Van stappen komt alleen niet veel meer, maar ik heb zeker met hen van die leuke avondjes gehad zoals in het boek. Eén van mijn beste vriendinnen heeft de illustratie op de kaft gemaakt en een ander heeft proefgelezen. Ze zijn dus zeker heel trouw! Een aantal scenes in het boek zijn bijna letterlijk gebaseerd op wat ik met deze meiden heb meegemaakt en dat vonden ze erg leuk om te lezen.

 • Van veel schrijvers die ik tot nu toe heb gesproken hoor ik dat tijdens het schrijfproces nog van alles mogelijk is. Is dat voor jou ook zo? Of wist jij van te voren bijvoorbeeld al met wie Lieke zou eindigen?

Ik wist van te voren al wel hoe het zou eindigen. Dat was eigenlijk de hoofdopzet van het verhaal wat ik in mijn hoofd had. Maar alles daar tussenin is gegroeid. Er leiden verschillende wegen naar Rome ;). Ik heb tijdens het schrijven vaak dingen toegevoegd die ik leuk vond en in me op kwamen, maar ook scenes die meer nodig waren voor het verhaal, om op een logisch manier tot het einde te komen. Er zijn tijdens het proces ook nog wat verhaallijnen bijgekomen en/of uitgediept. Dat maakt dat het wel een rommelig proces is geweest voor zo’n gestructureerd persoon als ik, maar uiteindelijk wel met een (naar mijn idee) goed doordacht en opgebouwd verhaal.

 • Als schrijver heb je zelf vast ook een heleboel gelezen. Wat is jouw favoriete boek?

Mijn favoriete boek is Giph van Ronald Giphart. Ik vind alle boeken van hem, behalve die over eten en koken, geweldig. In het chicklit genre vind ik Hotm@il van Jessica Adams (helaas haar enige roman) heel erg goed.

 • Kan je ons nog een boek aanraden dat volgens jou onvoldoende aandacht krijgt?

Pff, moeilijke vraag. Er zijn zoveel boeken die onvoldoende aandacht krijgen. Er zijn er altijd maar een handjevol die alle aandacht krijgen en dat vind ik erg jammer. Voor debutanten is het zo helemaal niet te doen om er wat mee te verdienen. En als je het goed wil doen, kost het veel meer tijd dan een hobby.

Maar als ik wat moet noemen; aan veel van mijn tenpages.com en Zilverspoorcollega’s draag ik een warm hart toe.

Daarbij wil ik er drie noemen:

Ria Schopman met Alea, een roman die heel poëtisch is geschreven.

Edward Hendriks met Bloedgeld, een sfeervolle thriller (zijn tweede boek is net uit)

Karin en Dimitri met B.B., een psychologische thriller met humor.

 • Een vraag die we alle schrijvers stellen: Als je een superkracht zou hebben wat zou dat dan zijn?

Gezien mijn nieuwsgierigheid zou ik graag onzichtbaar willen zijn. Niet de hele tijd, maar met een uit- en aan knop. Dan kan ik mensen observeren bij wat ze doen als ze alleen zijn, of hoe ze omgaan met elkaar als er niemand bij is. En dan kan ik natuurlijk ongestraft mooie mannen bekijken ;).

 • Ik las op jouw site dat je eigenlijk altijd al bezig bent geweest met schrijven, valt dat allemaal binnen het genre chicklit. Of kunnen we ook nog een ander genre van je verwachten?

De korte verhalen die ik schrijf vallen soms onder het genre chicklit of romantische fictie, maar de meeste eigenlijk niet. Veel zijn thrillerachtig, maar bijvoorbeeld ook ‘coming of age. Daarnaast schrijf ik reisverhalen van mijn eigen reizen, non-fictie dus. Ik wil alle genres proberen, dus bijvoorbeeld ook fantasy. Ik vind het ook leuk om van alles te lezen en denk dat het je ontwikkelt als schrijver als je experimenteert met verschillende genres en stijlen.

 • Ook van jouw site: Je zegt dat je pagina’s vol kunt schrijven over je hond, katten en vriend. Wat moeten wij echt over dit gezelschap weten?

Dat ik van ze allemaal heel erg veel hou? Dat natuurlijk, maar ze zijn allemaal ook heel grappig en hebben hun eigen karakter.

Sancho, onze 20-jarige kater, valt soms van de bank of radiator als hij in slaap valt en kijkt dan boos om zich heen om te zien wie hem eraf heeft geduwd.

Jora, onze 11 jarige poes, wil zo graag naar buiten, dat ze me staat op te wachten als ik thuis kom. Dan rent ze meteen naar buiten, maar komt ook weer even terug om het baasje kopjes te geven, want dat vergeet ze als eerste te doen.

Chico, onze 4-jarige reu, is zo enthousiast als hij uitgelaten gaat worden, dat hij met vier poten in de lucht springt en dan boven mij uitkomt (ik ben wel niet zo groot, maar toch). Bovendien weet hij altijd tennisballen te vinden. Ook al neem je geen bal mee tijdens de wandeling, je komt er sowieso met eentje terug.

En Marco mijn, 32-jarige vriend, is de liefde van mijn leven. Hij kan ‘daar heb je Krista’ roepen als er een aap of ander beest op tv verschijnt en zitten kloten als de beste, maar hij blijft mijn soulmate, want hij is er altijd voor me en stimuleert me om het beste uit mezelf te halen. Het klinkt wel heel erg zoetsappig, maar zo is het nou eenmaal.

 • Schrijven is een tijdrovende bezigheid. Jij hebt een baan, een vriend en vast ook hobby’s en vrienden. Hoe richt je jouw schrijfproces in?

Het schrijven op zich is best tijdrovend, maar wat er nog meer bij komt kijken nu mijn boek uit is ook. Ik werk vier dagen in de week. De vrijdag is dan mijn schrijf dag (als ik klaar ben met schoonmaken, zwemmen en de hond uitlaten…). Dat probeer ik echt elke week aan te houden. Verder schrijf ik ook vaak in het weekend en ’s avonds als ik een gaatje vrij heb. Ik heb wel mijn andere grote hobby, dansen, wat op een lager pitje gezet, omdat ik me realiseer dat ik niet alles optimaal kan doen als ik alles tegelijk doe. En werk brengt nog altijd als enige geld in het laatje, dus dat gaat dan voor. Ik zou het geweldig vinden als een week meer dan 7 dagen had of een dag meer dan 24 uur, maar ik zal het hiermee moeten doen en dat lukt best aardig.

 • Van veel lezers weet ik dat ze schrijfambities hebben, maar waar vind jij de inspiratie voor je verhalen en specifiek dit boek?

Inspiratie vind ik overal om me heen. Op het werk, in de trein, tijdens uitgaan, in de supermarkt, maar ook als ik iets lees of zie op TV. Het kan iets zijn dat iemand zegt, maar ook een situatie. Voor het boek specifiek heb ik veel inspiratie gehaald uit mijn date- en stapperiode en die van mijn vriendinnen. Bijvoorbeeld hoe we openingszinnen zaten te verzinnen of mannen cijfers gaven tijdens het stappen gaf mij input voor scenes in het verhaal.

 • Dwaze dates of echte liefde is je debuut! Hoe voelt het om deze droom verwezenlijkt te zien?

Dat is echt fantastisch, maar moeilijk te omschrijven. Dat is wat ik op mijn boekpresentatie ook vertelde. Het was heel onwerkelijk dat er zoveel mensen dat speciale moment voor jou, met je willen delen. Heel fijn om het boek in handen te hebben en dat geeft een trots gevoel. Soms kijk ik nog verdwaasd naar mijn boek, zonder echt te beseffen dat mijn naam erop staat. Laatst zat ik er zelf in te lezen en toen drong het ineens weer tot me door; het zijn mijn woorden die daar in staan. Het is heel uniek. Nu het zover is komen er ook hele leuke momenten bij. Dat je van lezers hoort dat ze het leuk vinden en mooie recensies. In de hele aanloop naar publicatie en het schrijfproces dacht ik daar eigenlijk niet zoveel over na.

Het nadeel van een droom verwezenlijkt zien is dat je een nieuwe droom wilt hebben. Het smaakt naar meer. Nu wil ik dus ook heel graag dat het boek goed gaat lopen, dat veel mensen het lezen. En bovendien wil ik nog veel meer boeken schrijven en in de winkel hebben liggen.

 • Op je site staat dat je bezig bent met een tweede boek. Kun/wil je hier iets meer over vertellen?

Ik ben op dit moment grotendeels uit de verhaallijn en heb ongeveer 1/3 ervan geschreven. Het is geen vervolg, maar een nieuw verhaal en nieuwe personages. Het manuscript (want het is helaas nog geen boek) gaat over Noor, een begindertiger, die niets heeft met liefde. Ze wil alleen maar af en toe wat losse contacten. Dan wordt ze echter toch verliefd op een man die veel jonger is én een man die veel ouder is. Hopelijk kan iedereen over een tijdje lezen hoe ze daar mee omgaat.

 • Je debuut is via Tenpages bij Zilverspoor terecht gekomen. Waarom heb je voor deze weg gekozen? En wat is je ervaring met deze twee?

Ik heb voor deze weg gekozen, omdat ik alleen maar gruwel verhalen hoorde over hoe mensen tientallen uitgeverijen benaderden en heel lang moesten wachten op alleen maar afwijzingen. Ik dacht met dit concept meer kans te maken, feedback te krijgen en mijn verhaal ondertussen verder te kunnen schrijven.

Tenpages heeft ervoor gezorgd dat mijn boek gepubliceerd is en hebben me geholpen om het te herschrijven en daar ben ik erg blij mee. Het traject van het verkopen van aandelen is me echter ontzettend tegengevallen en ik vraag me nog steeds af hoe ik het gehaald heb. Nu ze failliet verklaart zijn en een doorstart hebben gemaakt is het dramatisch. Alle mensen die hebben geholpen mijn droom uit te laten komen, zien waarschijnlijk geen cent terug en ik voel me daar ontzettend naar onder.

Ook de uitgever Zilverspoor is hiervan de dupe. Ik ben heel erg blij met hoe ze hiermee om gaan en hun enthousiasme voor mijn boek. Zilverspoor is groeiende en dat kunnen niet veel uitgevers in deze tijd zeggen. Soms ontbreekt het ze aan tijd en mankracht om het groeiende aantal boeken de tijd en aandacht te geven die ze willen, maar als het resulteert in meer bekendheid voor de uitgeverij en de boeken bij de boekhandels, dan heb ik niets te klagen. Bovendien is het een hele gezellige en leuke groep mensen (medewerkers en auteurs) met hart voor het medium boek en het is heel fijn om daarbij te horen.